LYME
Lyme Hastalığı (Borreliosis) zoonoz bir hastalıktır. Hastalık etkeni Borrelia Burgdorferi'dir. İnsan ve hayvanlarda görülebilen ve kenelerle bulaştırılan (taşınan) bakteriyel bir hastalıktır. Özellikle mayıs ve kasım aylarında görülür.
Nasıl Bulaşır?
Keneler yoluyla insanlara ve köpeklere bulaşmaktadır. Enfekte kenenin ısırması ile Bakteri konakçıya geçmektedir. Kan yoluyla tüm organlara ulaşıp yangı oluşturabilmektedir. Beyinde, Karaciğerde, Lenf sisteminde ve diğer hayati organlarda hasara yol açabilir. Beyinde oluşabilecek ensefalit tablosu, kalıcı hasarlara neden olabilir. Bazı kaynaklarda inkubasyon süresinin 5 yıl olabileceği belirtilmektedir. Köpekler, İnsanlar ve Kedilere kıyasla daha sık yakalanırlar.
Köpeklerdeki belirtileri ;
-
Artritis (Eklem iltihabı-yangısı)
-
Yüksek ateş
-
İştahsızlık
-
Bitkinlik
-
Ani gelen şiddetli ağrılar
-
Davranış bozuklukları
-
Bilinç kaybı
-
Ensafalit (Beyin iltihabı)
-
-
Erken dönemde görülen diğer semptomlar; kene ısırığının yakınındaki lenf bezlerinde şişkinlik, yorgunluk, ağrı, eklem ağrısı, titreme, Bull's eye(erythema migrans)
-
-
Geç Dönemde ise 2. hafta ila 3. ay arasında ortaya çıkan dizlerde artrit, kalp çarpıntısı, körlük, sinir sistemi problemleri (uyuşukluk, ağrı, yüz felci, menenjit) ve son olarak ölümle seyreden bir hastalıktır.
-
Teşhis ;
-
-
Belirtilerin görülmesinden sonra Lyme hastalığı teşhisi kanda antikor bakılarak yapılır. Ne yazık ki kullanılan kan testleri genellikle yetersizdir.
-
-
Korunma ;
-
-
İlk olarak en kısa zamanda veteriner hekiminize başvurarak köpeğinize Lyme Vax aşısı yaptırmalısınız.
-
(Lyme hastalığına karşı geliştirilmiş tek aşıdır. Laboratuvar ve saha araştırmaları aşının Borrelia Burgdorferi bakterisi ile enfekte olmadan önce aşılanmış köpeklerde etkili olduğunu göstermiştir. İlk uygulamanın ardından 21. günde yapılan rapel enjeksiyon bir yıllık bağışıklığı sağlamaktadır. Bu aşamadan sonra yılda bir kez aşılama devamlı korumayı sağlamaktadır.)
-
-
Veteriner Hekiminizin önerdiği kene ilaçlamalarını yaptırın. Riskli bölgelerde her ay ilaçlama gerekeceğini unutmayın.
-
-
Bazı Pire tasmalarının Keneye karşı etkili olması spoton kene ilacı ile birlikte kombine kullanılması ve daha etkili bir savunma oluşturmasını sağlar.
-
-
Köpeğinizi dışarı çıkardığınızda uzun otlu alanlarda gezdirmemelisiniz.
-
-
Her gezdirmeden sonra fırçalayarak olası kene tutunmalarını önleyebilirsiniz. Eğer köpeğinizin derisine kene yapışmışsa dikkatlice cımbızla arkasından sağlamca tutarak ve yavaşça kenenin ağız kısmını dışarı çıkartarak uzaklaştırın.
-
-
Bahçenizi keneye karşı ilaçlamalısınız. Bu konuda Veteriner Hekiminizden yardım alabilirsiniz.
Tedavi ;
Metabolizmada bir sendroma neden olan Borrelia Burgdorferi ile mücadelede bilinen net bir tedavi protokolü yoktur.
Semptomatik tedavi ile sistem desteklenir. Sekonder enfeksiyonlara karşı ve Bağışıklık Sistemini destekleyen ajanlar kullanılarak hastalığın seyri ve belirtilerine göre tedavi protokolü Veteriner Hekim tarafından oluşturulur, yönlendirilir.